loader

ИНОВАЦИЈА.

ЕДУКАЦИЈА.

СОРАБОТКА.

ЗА НАС InnoFabLab

Основана во 2022 година, ИНО ФАБ ЛАБ е правата лабораторија за производство и прототпирање во Република Северна Македонија финансиски поддржана од Фондот за иновации и технолошки равој во рамки на предизвикот за воспоставување на лаборатории за производство FAB LABS “Младите создаваат“, Амбасадата на САД преку Alumni Outreach програмата и од компаниите: Макстил, Цементарница УСЈЕ, Кабтел, Тексил Солушнс и Завар Дизајн.

Основана е од страна на Здружението ИНО ТЕХ КЛУБ Штип, а лоцираната е на Технолошко-металршкиот факултет во Скопје. Во неа, под менторство на академски професори и стручни лица од реалниот сектор, млади на возраст од 15 до 29 години развиваат и тестираат иновативни идеи до создавање продукт-прототип. Овде младите имаат пристап до најсовремена опрема за развој на иновации и ниво прототипирање, но и до широка мрежа на ментори со најразлична експертиза, пристап до потенцијални инвеститори и можност за иден развој и комерцијализација на иновациите.

Клучната цел на оваа лабораторија е да се зајакне иновативната инфраструктура во земјава и да се подобрат вештините и знаењата на младите средношколци и студенти.

Корисниците на ИНО ФАБ ЛАБ креираат инспиративна заедница. Многу успешни технолошки иновативни проекти ќе стартуваат токму овде- во ИНО ФАБ ЛАБ!

ОПРЕМА Навистина сме горди!

Што правиме? Технички и иновациски вештини

Во првата година Inno Fab Lab ќе им овозможи на педесетина креативни средношколци и студенти да се вклучат во работа на конкретни проекти кои ќе резултираат со развој на најмалку шест продукт прототипи. Тимовите составени од 6-8 млади луѓе во период од четири-месечно менторирање ќе имаат можност да ги надградат своите технички знаења и вештини, да стекнат искуство со тимска работа и да научат како да развијат идеја до продуктпрототип. Преку оваа едукативно-практична програма на развој на производ, учесниците ќе навлезат подлабоко во светот на техниката и технологијата и ќе се стекнат со искуство и вештини кои подоцна ќе им помогнат во успешно трасирање на нивните кариери.

Освен технички и иновациски вештини, учесниците во работата на ИНО ФАБ ЛАБ ќе поминат и обука за основни бизнис и претприемнички вештини кои ќе им бидат од клучно значење за следната фаза од нивниот кариерен развој и за зголемување на шансите за комерцијален успех на иновациите кои ги развиваат во оваа лабораторија.

Првиот повик за учество во работата на ИНО ФАБ ЛАБ заврши успешно. Младите покажаа голем интерес и на првиот повик, кој заврши на 30 јуни 2022 година, се пријавија 38 кандидати на возраст од 15 до 29 години. Најголем интерес изразија средношколците (58%) и студентите (37%). Радува фактот дека половина од пријавените учесници се девојки. Во моментов се формираат првите тимови кои ќе работат во нашата лабораторија за производство и прототипирање.
Првиот тим составен од средношколци и студенти ќе работи на дизајнирање и прототипирање аеродинамичен објект. Асистентките од Машинскиот факултет при УКИМ, м-р Елена Ангелеска и д-р Марија Лазаревиќ ќе го предводат тимот. Прототипот ќе се изработи во ИНО ФАБ ЛАБ, а тестирањето на објектот ќе се одвива во лабораторијата за механика на флуиди и хидраулични машини на Машинскиот факултет во Скопје.

ВИЗИЈА И ВРЕДНОСТИ Подготвени за Прекрасни Проекти!

ИНОВАЦИЈА

Способноста да се создава, да се иновира и креира нешто нови е во сите нас!. Сите ние имаме сон и веруваме дека секој треба да има место каде што тој сон може да ги истражува, негува и реализира.

ЕДУКАЦИЈА

Ние веруваме во магијата на учењето. Инспирацијата доаѓа одвнатре, но практичната примена на таа креативност доаѓа преку учење. Не едноставно учење како да користите алатки, туку учење како идеите одат од вашата глава до вашите раце.

СОРАБОТКА

Ние веруваме дека две глави се подобри од една, дека четири раце се подобри од две. Ние веруваме во заедницата, каде охрабрувањето и навремениот придонес од друга личност може да доведат до успех. Во ИНО ФАБ ЛАБ иницираме соработка на младите со докажани експерти во својата област, како професори, иноватори, инвеститори, бизнис ангели...

ПОДДРЖУВАЧИ

Slide

Тим Мал и Ефикасен

Контактирајте нè

    Адреса

    ул. Руѓер Бошковиќ бр. 16, 1000 Скопје
    телефон за контакт – 070 401 164
    email адреса – contact@innofablab.mk

    © 2022 InnoFabLab. All rights reserved. Powered by Infinity Design